Изборник Затворити

Цветановац

______________________________________________________________________________________________________________________

АКТИВНОСТИ ДАНАС

Прослава Светог Саве у издвојеном одељењу Цветановац

школске 2021/2022.године

           Свети Сава – школска слава,  прослављена је 27. јануара 2022. године и у издвојеном одељењу Цветановац. Приликом прославе Светог Саве – школске славе поступало се у складу са постојећом епидемиолошком ситуацијом за спречавање уношења и контролу ширења вируса COVID – 19. Простор за обележавање је уређен, обезбедили смо потребну физичку  дистанцу ученика. Школска слава обележена је са ученицима у складу са верским  обичајима, али без присуства родитеља и гостију и због поштовања свих епидемиолошких мера.

        У 9.30 протојереј  ставрофор  Гојко Терзић извршио је освећење славског жита и сечење славског колача. Протојереј  ставрофор  Гојко Терзић  је ученицима наше школе поделио чоколаду и књижицу Свети Сава, која садржи поуке, песме и молитве о Светом Сави , даром Црквене општине Цветановац.  Пакетиће за ученике наше школе обезбедила је и општина Љиг. Поделила их је председник месне заједнице Цветановац Милијана Матић.

       Домаћина ове године није било. Славски колач, жито и ручак припремили су учитељи наше школе, помоћни радник и породица свештеника издвојеног одељења.

     Прослава је завршена у 11.00 часова.

ИСТОРИЈАТ

Село Цветановац удаљено је од Љига 4 км. Школа у Цветановцу има веома дугу традицију. Још 1842. године, Начелство окружја ваљевског обавестило је  Попечитељство просвете  у Крагујевцу  да у срезу колубарском „дејствује“ 5 школа, од којих је једна наша данашња школа у Цветановцу. Нема поузданих података да је школа тада заиста постојала и радила, али се зна да је школа сигурно  радила 1944/45. године. Први учитељ био је Симеун Илић из Златарића код Ваљева, а школа је имала 18 ученика. Ученици су имали интернатски смештај. Интересантан је податак да је ова школа била један од оснивача Српске књижевне задруге у Београду 29. 4. 1892. године. Нове школске зграде зидане су 1855. године, 1870. године, 1926. године и 2003. године углавном због дотрајалости старих школских зграда и разорних земљотреса који су наносили непоправљиве штете објектима. Последњу изградњу школе финансирало је Министарство просвете и спорта. Док није изграђена нова школска зграда, школа је захваљујући сарадњи и разумевању Црквено парохијске општине Цветановац и свештеничке породице Терзић, пет година радила у црквеној сали. Ученик цветановачке школе био је и Алимпије Васиљевић који је 1875. године постао министар просвете и црквених послова у владама Стевче Михаиловића и Јована Ристића.