Изборник Затворити

Расковник – пројекат магичне моћи

РАСКОВНИК је трава магичне моћи за коју се верује да отвара сваку браву, раскива сваки оков и све чини рашчињује.

Управо зато и ученици ОШ „Сретен Лазаревић“ из Прилика и ОШ „Сава Керковић“ из Љига верују да ће их рад на пројекту „Расковник“ којим оживљавају и чувају народну традицију учинити здравим и имуним на болести и заборав. Данас смо угостили младе чуваре српске народне културе из Прилика и њихову наставницу Верицу Костић.

Верица Костић и Данијела Ковачевић Микић су аутори пројекта који су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије и удружење Чувари дела Вука Караџића из Чачка, а свој рад ученици из Прилика су представили филмом „Расковник“ чија је тема прикупљање грађе на терену, снимљен на подручју Прилика и околине.

Затим су ученици I₃ разреда са учитељицом Аном Гошњић, V₂ са наставницом ликовне културе Љиљаном Обрадовић и VIII₁ и  VIII₂ одељења погледали покретну изложбу теренске грађе и учествовали на радионицама „Расковник“, коју су водили њихови вршњаци из Прилика.

Све се завршило презентацијом пројекта „Записи у долини Љига и Качера“ коју су реализовали ученици VIII₁  и VIII₂ са наставницом Маријаном Неговановић Обрадовић, а гост им је био и Александар Ђукић, археолог и спољни сарадник на истраживању.