Изборник Затворити

Матична школа

Прва државна школа у данашњем насељу Љиг одобрена је 1901.године, од стране министра просвете под бр.11041 од 14. новембра 1901.године , а са радом почела 1903.године. Учитељи су били Љубомир Селаковић и Живко Шорић.

Школа је прво радила у приватним кућама Милисава Николића, а затим у кућу Богдана Кубуровића. Прва школска зграда је подигнута 1912.године на имању Петра Недељковића који је школи поклонио земљиште. Она је коришћена до 1963.године када је срушена због дотрајалости.

Од 1956.године део ученика основне школе прелази у зграду Гимназије где су делили простор прво са ученицима ниже, а од 1963.године и са ученицима више гимназије све до пресељења у нову школску зграду 1984.године у којој се и данас налази.

Проглашењем Љига за варошицу, Љиг добија још једну школу, школу у селу Бабајић, на месту где се село припаја варошици. Ова школа је основана 1913.године. До изградње нове школске зграде 1931.године,школа је радила у близини данашњег Суда.

Први учитељ у новоизграђеној школи био је Сава Керковић, по коме данашња школа носи име. Школа је са мањим прекидима радила до пресељења у нову школску зграду 1984. године.Међутим, традиција школства у појединим данашњим издвојеним одељењима дужа је него у самом насељу Љиг. Поред гукошко – љишке школе, из 19. века су и школе у селима Цветановац, Моравци и Славковица, с тим да у њиховом раду није било прекида за разлику од прве љишко-гукошке школе.