Изборник Затворити

Славковица

АКТИВНОСТИ ДАНАС:

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ

У ИО Славковица 27.01.2023. у 11h 30min свечано је прослављена школска слава. Након ломљења славског колача ученици су извели пригодан програм . Учествовали су сви ученици и предшколци. Потом су подељени пакетићи које је обезбедила МЗ и књиге које су добили од свештеника. Дружење је завршено свечаним ручком који су припремили родитељи.

Дечија недеља у нашем издвојеном одељењу

У нашој школи обележена је Дечија недеља чији је мото „Шта детету треба да расте до неба?!“ различитим активностима.

Радионица „Добро дрво“ у сарадњи са другарима из ПУ „Каја“
У Градској библиотеци гледали смо извођење представе „Змај голубијег срца“

Уређење школског дворишта

Започета је акција уређења школског дворишта у нашем издвојеном одељењу. У уређењу учествују наши ђаци и њихови родитељи, а велику подршку смо добили од Месне заједнице Славковица, наше матичне школе ОШ „Сава Керковић“ и ПУ „Каја“. Велику захвалност дугујемо свима који учествују у акцији која ће допринети да нам двориште буде пријатно место за игру и учење.

Посета песника Марка Марковића

Да поезијом можемо улепшати свет уверили смо се 14.4.2022. године када нам је у госте дошао песник Марко Марковић. Драги гости били су и ученици из издвојених одељења Ба, Палежница и Кадина Лука, као и сарадници из Градске библиотеке из Љига Драган Радовановић и Валентина Поповић.

Песник је на леп начин анимирао децу док је читао своје песме. Нису изостала ни многобројна питања која су деца постављала. Наша школска библиотека је обогаћена новим књигама које смо добили од Градске библиотеке и нашег песника. Све у свему једно лепо дружење.

Свети Сава у ИО Славковица

Као и сваке године у нашој школи је обележена школска слава Свети Сава пригодним програмом.

Новогодишње активности

У духу новогодишњих празника ђаци и предшколци су са учитељицама уредили школски хол како би у празничној атмосфери дочекали Деда Мраза. Пакетиће за сву децу је обезбедио Гранит, а представници месне заједнице су их допремили у школу.

Наши хуманитарци – солидарност на делу

Као што су раније обећали, славковачки малишани су данас, 29.12.2021. послали у Солидарну кухињу у Београд пакете са колачима које су, заједно са мамама, учитељицом Љиљаном Иконић и васпитачицом Јеленом Јаћимовић, радили и паковали са пуно љубави и пажње.

Ова хуманитарна акција је са циљем да се пошаље порука целом свету да у Новој години нигде не буде гладних, али и поука свима нама како уз мало труда и воље некога можемо усрећити и да само добра дела од нас стварају велике људе.

Посета библиотеци

У четвртак, 23. децембра 2021. године су ученици ИО Славковица са другарима предшколцима и својом учитељицом Љиљаном Иконић и васпитачицом Јеленом Јаћимовић ишли у посету Дечјем одељењу Градске библиотеке у Љигу.

Тамо су са бибиотекарком Маријаном Трнинић разговарали о томе колико је важно читати и видели презентацију о дневнику читања коју је припремила библиотекарка Валентина Поповић. Радили су радионицу на тему „Од читања се расте“. Сви су уживали у раду.

ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ

Из 19. века је и школа у селу Славковица. Славковица се налази на 10 км од Љига, на путу за Рајац. Може се са сигурношћу рећи да је школа почела са радом 1867. године. У школи је тада постојао интернат у коме су становали ђаци из околних села. Један од првих учитеља, Алекса Нешић, био је посланик у Народној скупштини Краљевине Србије, а 1909. године у Славковици оснива  Kредитну задругу, прву у ваљевском крају. Слично и учитељ Воја Нешић оснива Набављачку задругу која се бави и културно – просветним радом, а од својих средстава 1921. године задругари су подигли Задружни дом, једини на територији ширег краја у то време. У Дому је радила народна читаоница, домаћички течај за девојке и пољопривредни курсеви.  Задруга је успешно радила све до 1941. године.  Школа у Славковици је у саставу љишке школе као издвојено одељење од 1964. године. Нова школска зграда изграђена је 2002. године уз помоћ Дирекције за обнову Колубарског округа од земљотреса.