Изборник Затворити

Палежница

_____________________________________________________________________________________________________________________

АКТИВНОСТИ ДАНАС

Свети Сава у ИО Палежница 2023.

Као и ранијих година тако и ове у просторијама наше школе, свечано и са доста радости прослављен је данашњи празник посвећен  Светом  Сави.

У девет часова ујутру у  нашу школу  дошли су  родитељи и ученици.  Уз послужење и пријатан разговор сачекали смо свештеника Марка Миловановића,  који је у нашу школу дошао у десет часова. Недуго затим, изломљен је славски  колач. Ученици, учитељица и сви присутни послужени су житом и вином.

Након ломљења колача, ученици су извели припремљен програм. Прво су хорски отпевали Химну Светом Сави, затим  је сваки ученик  изрецитовао песмицу, да би на крају програма сваки ученик изражајно испричао поучну причу из живота Светог Саве. На табли као и истакнутим паноима налазили су се ликовни радови са мотивима живота и  дела Светог Саве. По успешном завршетку програма ученици су од свештеника добили бојанку и књигу, а учитељица је ученицима поделила пакетиће са слаткишима, које су добили од општине Љиг.

Уз свечани посни ручак који је ове године припремила породица Аврамовић ученици и сви присутни задржали су се у школи од дванаест часова, након тога сви су отишли кући.

Учитељица, Јелена Перић

Свети Сава у ИО Палежница

Дана 27.1.2022. у просторијама нашег издвојеног одељења ученици првог и трећег разреда су прославили школску славу. Поштујући епидемиолошке мере и препоруке на слави није било већег окупљања. Били су присутни свештеник, запослени, родитељи и ученици.

Ученици су у просторије школе стигли у 09.30 часова.  Славски колач је сломљен након тога уз присуство свештеника Марка Миловановића. Потом је уследио свечани ручак. Ученицима су подељени пакетићи које су добили од Општине Љиг. Након тога ( око 12 часова) су сви напустили школу. Прослава је уприличена скромно, али како доликује школској слави. Протекла је у најбољем реду, без иједног проблема.
Учитељица Марина Милисављевић

ИСТОРИЈАТ

Школа у Палежници удаљена је 10 км од Љига. Прва школска зграда саграђена је око 1954. године,а нови објекат је саграђен 2000. године, а наредне 2 године је довршаван.  Због малог броја ученика јавила се идеја да се ресурси ове школе искористе у сврху образовног туризма, па је тако 2008. године почео са радом Камп вредних руку.