Изборник Затворити

Латковић

АКТИВНОСТИ ДАНАС

СВЕТИ САВА 2023. ГОДИНЕ

Слава је обележена 27. јануара 2023. године. У 11 часова је ломљен колач, а световни део је обавио свештеник Ненад. Ученици су извели  програм поводом школске славе Светог Саве. Родитељи су заједнички припремили ручак поводом славе. Подељени су пакетићи дати од општине . Бивши ученик  Станојчић Душан је уз  хармонику улепшао  славу. Свечаности је присуствовало око 40 особа.      Уз лепе утиске славље је завршено у 14 часова.
                      учитељица  Аница  Драгаш

У ИО Латковић 27. јануара 2022. године  обележена је школска слава Свети Сава. Слава је обележена уз колач , жито и свећу. Ученици су поводом славе извели програм (рецитације). Од општине Љиг  ученици су добили пакетиће. Родитељи су донели послужење (колаче и сокове). Ове године због епидемиолошке ситуације слава је обележена уз мањи број присутних.

ИСТОРИЈАТ

На северозападу општине Љиг налази се село Латковић, удаљено 8км од Љига. До тридесетих година 20. века,  деца из села су одлазила у школу у Дудовицу. Прва школа у Латковићу почела је са радом 1930. године у кућама породица Лукић, Петронијевић и Мијатовић. Прва школа  је изграђена 1934. године, а први учитељ је био Светозар Ивковић. Најдуже су службовали Ковиљка и Живојин Урошевић од 1962. до 1989/90. године. Стара школа је одолевала зубу времена до земљотреса 1998. године, када се школа премешта у зграду  старе железничке станице све до завршетка нове школске зграде 2000. године. Школа у Латковићу је издвојено одељење љишке школе од 1964. године.

Током школске 2020/2021. године, школа у ИО Латковић је оплемењена новим цртежима.

Неки од цртежа су већ постојали и сведоче о претходним генерацијама и учитељима, па су само освежени. Неки су настали ове године трудом деце и запослених у овом издвојеном одељењу.

Слику по слику, вредне дечје руке, родитељи на радионицама и запослени у школи осликавали су зидове.
Остаје им пријатан кутак за рад, игру и дружење.