Изборник Затворити

Ба

АКТИВНОСТИ ДАНАС

ПОКАЗНА ВЕЖБА ВАТРОГАСАЦА ВАТРОГАСНЕ СЛУЖБЕ ЉИГ

Дана 24.09.2022.год ИО Ба посетили су ватрогасци из Ватрогасне станице Љиг. Извели су показну вежбу. Симулиран је пожар у школи и показали су поступак евакуације у таквим условима. Након изласка ученика изведен је улаз ватрогасаца са цревима и поступак како се гаси пожар. Посебно су нагласили да ако горе инсталације вода се не користи већ земља. Након ове вежбе, извели су вежбу у којој су користили пену на опште одушевљење ученика, због како они кажу  “пена партија“.

За све време одржавања вежбе, њихов командир Кујунџић објашњавао је ученицима шта раде, зашто то раде, чиме  и како ученици треба да се понашају у таквим ситуацијама. Деца су стално нешто коментарисала и постављала питања. Након вежбе деца су се дружила са ватрогасцима, играли, разгледали ватрогасно возило, опрему… Осим ватрогасаца из Ватрогасне станице Љиг, присутни су били и представници ЦЗ из Ваљева, као и начелник ватрогасаца из Ваљева.

Свети Сава у ИО Ба

Као и сваке године и ове године је обележен Дан школе и школска слава Св. Сава. Због целокупне епидемиолошке ситуације  ломљењу колача присуствовали су само ученици, деца из вртића “Каја“, наставници, васпитач и теткица. Свештеник је са ученицима ломио колач. Након тога су слушали Химну  Св. Сави. Након химне деци је председник МЗ у име општине поделио пакетиће. Ове године деца су добила још један пакетић, поклон наших људи из дијаспоре. Из Чикага и Флориде поклоне је донела њихова представница. Уједно и играчке за децу из вртића. Након мале закуске родитељи су дошли по своју децу.

ИСТОРИЈАТ

Ба је село у котлини, на обронцима Сувобора и изворишту реке Љиг. Удаљено је 11км од Љига. Ђаци из Ба су одлазили у Славковицу у школу све до 1923. године када је саграђена прва учионица. Друга учионица је изграђена у периоду од 1925. до 1927. године. Школа је радила непрекидно од отварања, чак и за време II светског рата када је у њој генерал Дража Михаиловић 1944. године на Светог Саву одржао познати Равногорски конгрес. Најдужи радни стаж у башкој школи остварио је брачни пар учитеља Роксанда и Бранислав Петровић, који су из ове школе отишли у пензију. У нову школску зграду школа је пресељена 2000. године, а стара се реновира за музеј. Село је познато по каменолому и фирми „Гранит – Пешчар“. До 1964. године то је била самостална школа, а од тада издвојено одељење школе у Љигу. Данас у ИО Ба раде учитељице Борка Живановић и Сања Илић са укупно 20 ученика.